16 Haziran 2006 Cuma

Tuzak kuranların en iyisi

hayr: iyi
mekere: tuzak kurdu
mâkir: tuzak kuran

hayrul-mâkirîn (Tuzak kuranların en iyisi)

خَيْرُ الْمَاكِرِينَ


Henüz birinci yüzyılın 30'lu senelerinde Kudüs civarındaki mübarek topraklardayız. Allah'ın ayetleri ile şereflenmiş bir toplum o ayetleri hiçe sayıp tahrif etmiş. Dünyanın o zamanki hakimi olan Romalıların boyunduruğu altında, zillet içinde yaşıyorlar. Tekrar bir elçi gönderilmiş, apaçık mucizelerle. Babasız doğmuş, hastaları iyi etmiş, çamura can vermiş bir nebi.

Sadece on iki kişi inanmış, ona yardımcı olmuş. Diğerleri onun elçiliğini kabul etmemiş, bununla da kalmayıp en büyük hainliği yapmışlar: Kendi içlerinden çıkmış olan Allah'ın bu mübarek peygamberini müşrik Romalılara ihbar etmişler. Artık, bu hainliği yapana en acıklı azap layık değil miydi? Artık ona kim acısın, kim ağlasın?
vemekerû vemekerallâh
3:54 Bir tuzak kurdular, Allah da bir tuzak kurdu.
vallâhu hayrul-mâkirîn
Allah tuzak kuranların en iyisidir.

600 sene sonra, Mekke'nin kara taşları arasındayız. Allah'ın ayetlerini nesiller önce tahrif etmiş bir toplum, görünüşte izzet içinde, ama cehaletin en koyusu içinde. Bu topluma da bir elçi gönderilmiş, apaçık mucizelerle. Öksüz ve yetim, okuma bilmediği halde en meşhur edipleri susturan bir nebi. Her türlü zorluğu çıkarmışlar, bu acayip sözün meydan okumasına cevap verememişler. Etrafında toplananlar hergün artar olmuş. Kendi güçlerini tehlikede görünce tek çare kalmış: Evini basıp öldürmek.
veyemkurûne veyemkurullâh
8:30 Bir tuzak kurarlar, Allah da bir tuzak kurar.
vallâhu hayrul-mâkirîn
Allah, tuzak kuranların en iyisidir.

İki hikayenin sonu aynı, hak sözün gücü batıl güçlerin hepsini bastırmış. Allah'ın tuzağı, diğer tuzakları bozup dağıtmış. Zaten Allah'ın kanunu böyleymiş, kötü tuzak dönüp sahibini avlarmış.

velâ yahîqul-mekrus-seyyiu illâ biehlih
35:43 Oysa kötü tuzağa ancak sahibi düşer

Allah'ın tuzakları sadece kötülük planlayanlar için mi? Hayır. Hayat imtihanı hep tuzaklarla dolu. Elbette O tuzak kuranların en iyisidir.

Binlerce tuzak yemleri vardır hayat yolunda
Ve biz heves içinde zavallı kuşlar gibiyiz
Mevlânâ