13 Şubat 2006 Pazartesi

Güzel bir örnek

usve: örnek
hasene: güzel

usvetun hasenetun (Güzel bir örnek)
أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ
Allah'ın elçileri "Sizin gibi bir insanım" diyerek beşer olma vasıflarını vurgulamışlardı. Onları asla aşırı yüceltmeyelim, onlara insan üstü sıfatlar bulup yakıştırmayalım diye. Öte yandan, aynı elçiler insanlık çerçevesi içinde, olağan dışı hayatlar sergileyip bize en güzel örnekler oldular. Kıyamet gününde de aleyhimizde şahit olacaklar.

Örneklerin en üstünü, Salat ve Selam Ona, Kitabımızda şöyle tanıtılıyor:
leqad kâne fî rasûlillâhi usvetun hasenetun
33:21 Allah'ın elçisinde sizin için güzel bir örnek vardır
limen kâne yercullâhe vel-yevmel-âhire
vezekerallâhe kesîrâ

Allah'ı ve ahiret gününü özleyen, Allah'ı çok zikreden kimse için

Onu örnek almanın ön şartları varmış. Öncelikle Allah'ı özleyip çokça zikredeceğiz, ölümü korkulacak bir son değil O'na kavuşmanın yolu olarak göreceğiz. Şu kısacık hayatımızda O'nun elçisini iyi tanımaya çalışacağız, Günümüz bir hadisle aydınlansın diyeceğiz.

Aynı kelimelerle tanıtılan bir elçi daha var, Mumtahine suresinde:
qad kânet lekum usvetun hasenetun
fî ibrâhîme vellezîne ma'ah(û) ...

60:4 İbrahim'de ve yanındakilerde sizin için güzel bir örnek var

Ne ilginç bir şahsiyettir İbrahim... Genç yaşta "Ben batanları sevmem!" diyerek tevhidi bulmuş, Kâbe'yi yeniden inşa edip insanları hacca çağırmış, ve asla müşriklerden olmamış. Bütün semavi dinlerde iyi tanınmış, saygı görmüş, salat ve selam Ona.

60:6 Sizlerden, Allah'ı ve ahiret gününü özleyen kimse için, bunlarda güzel örnekler vardır. Kim yüz çevirirse kendi aleyhine olur, doğrusu Allah Ganî'dir, Hamîd'dir.